Välj och vraka bland aktiviteter och utflyktsmål!

Söderåsen är så mycket mer än en promenad i Skäralid – här finns den perfekta upplevelsen för alla typer av naturälskare.

För dig med spring i benen

Se upp för trädtrollen som finns i skogen! Utforska fantasistigen bakom hembygdsbyn Träffpunkt Elfdalen, belägen i utkanten av Klippans centrum. Här hittar den nyfikne diverse troll, feer och andra spännande varelser. En inte-nudda-marken-bana finns på andra sidan husen, samt ett vikingaskepp att navigera på låtsas.

Ta med dig kompisarna och segla iväg till nästa äventyr på Söderåsen. I Skäralid finns Prins Oscars Naturlek , som uppförts i Prins Oscars namn. Pigga ben kan utforska aktivitetsbanan, fylld av häftiga inslag. Vad sägs om att traska över gigantiska kantareller, hoppa lika högt som en hare, slingra sig som ormen i skogen, och avsluta rundan med en fartfylld rutschkana?

I Aktivitetsparken vid föreningshuset Sågen i Klippan kan du få utlopp för din energi. Med bland annat skatepark, pump-track-bana, studsmattor, slackline, klättersten, frisbeekorgar och diverse andra saker att upptäcka är detta barnens oas. Ta med dig kick-biken och balansera, trixa, gör upp din egen bana och låt kreativiteten flöda!

Är du inte tillräckligt uppvärmd efter detta, finns det fler lekparker med skojiga inte-nudda-marken-banor. I Åstorp vid Kalvahagen finns ytterligare en, i anslutning till åsens enda Arboretum, Circle of Life. Arboretumet visar upp den växtlighet och unika arter träd och buskar som finns på Söderåsen.

Fräsch och rolig skatepark finns även i Bjuv, nära centrum och tågförbindelser.

Bildgalleri

Frostbitna vintermorgnar

Det finns många sätt att uppleva naturen i Söderåsens nationalpark, oavsett om du är van vandrare eller om du är ute för första gången. Vandringslederna i parken det finns ett flertal med olika svårighetsgrader. Landskapet är mycket varierat, med frodiga ädellövskogar, porlande vattendrag och uppe på höjderna en fantastisk utsikt över åsen.
Har du tur kan du en frostbiten solklar vintermorgon få höra det tickande sprickande ljudet av klippblock som bryts loss. Åsen är en horst, bildad för cirka 150 miljoner år sedan. Men än idag förändras och vittrar den.

Visste du att det förekommit vulkanisk aktivitet på Söderåsen? Vulkanen Rallaté, eller snarare resterna av den, kan besökas med en liten avstickare från Skåneleden. Det är cirka 110 miljoner år sedan vulkanen var aktiv och idag syns bara förstelnad lava i form av basaltpelare.

Entrén till Söderåsens Nationalpark i Skäralid.
Entrén till Söderåsens Nationalpark i Skäralid.

Du kanske också är intresserad av

Aktiviteter i Söderåsens natur

Naturen är en lisa för själen och på Söderåsen kan man upptäcka fina platser som känns helande och fyllda med aktiviteter.

Aktivera dig
Cykling

En aktiv semester med fartfyllda upplevelser. Spännande utmaning i skogsterräng. Eller föredrar du att glida fram i lagom takt längs en...

Rulla vidare
Konst och Konsthantverk

I Skåne vimlar det av duktiga konsthantverkare och många konstnärer och konsthantverkare har funnit inspiration i Söderåsens fantastiska...

Läs mer
Några pärlor

Söderåsens besöksmål. Här har vi samlat några av Söderåsens riktiga pärlor, alla unika på sitt sätt.

Ta del av pärlorna
Fiske

Destination Söderåsen har flera platser där det går att fiska. Fiskevattnen består av sjöar, dammar och åar, med vild eller inplanterad...

Få mer på kroken
Söderåsen i Skåne: tips om aktiva dagar i vacker natur

Glöm betong, stadspuls och trängsel på uteserveringar.

Läs bloggen

Hela familjen är nöjd efter en helg på Söderåsen!

Lisa Larsson
Besökare

Bildgalleri