Cykling

En aktiv semester med fartfyllda upplevelser. Spännande utmaning i skogsterräng. Eller föredrar du att glida fram i lagom takt längs en landsväg och hinna se mycket längs vägen? Oavsett om det är själva resan du är ute efter, eller om du mest är på jakt efter nästa äventyr, är cykel ett utmärkt alternativ som färdmedel. På Söderåsen finns flera olika rundor att välja bland.

Cykeluthyrning

Pensionat Söderåsen erbjuder uthyrning av cyklar och guidar dig rätt i utbudet av rundor.

SöderåsensMTB erbjuder uthyrning av Mountainbikes, Trekkingbikes och Elcyklar. Här finns allt du behöver för en fin cykling i Söderåsens natur eller på mountainbikelederna. Du får hjälp med kartor, Gpx-filer och kan boka guidning. Uthyrningen finns i Ljungbyhed och i Billesholm.

 

Upptäck nordvästra Skåne på cykel!

Destination Söderåsen har genom sitt samarbete med Familjen Helsingborg samlat förslag på cykelturer för att du ska kunna ta del av allt det goda nordvästra Skåne har att erbjuda, bland annat runt Söderåsen. Cykelturerna är av varierande längd och svårighetsgrad för att passa såväl familjen som elitcyklisten. Hitta din favoritrunda runt Söderåsen t.ex. Söderåsen runt, Röstångarundan, Landsbygdsrundan, Tidsresa, Klippanbygdens historia, Forestadrundan och Bjersgårdsturen.

Läs mer och se karta över rundorna här.

Mer information finns även hos föreningen Skånes Nordvästpassage.

 

Cykla i Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark har tagit fram förslag på cykelvänliga småvägar i parken. Rundturerna är olika långa och går fint att kombinera ihop till längre turer. Du kan ladda ner foldern med karta här.

 

Upplev Skåne från Cykelsadeln

Cykelleden Skåne erbjuder cyklisten drygt 57 mil cykelled och passerar en mängd upplevelser i form av natur, kultur, boende och mat. Delleden som passerar Söderåsen heter 102 och går mellan Ystad och Båstad. Med Cykelleden Skåne skapas ett bredare utbud av kvalitetssäkrade och attraktiva cykelleder som erbjuder cyklisten varierande natur och upplevelser i hela Skåne. Läs mer om Cykelleden Skåne här.

 

Mountainbike i Klåveröds strövområde

På slingriga kuperade stigar, över rötter och stenar och på lättcyklade skogsvägar går en rosamarkerade mtb-led, 5,3 km, i Klåveröd. Det är ingen extrem runda, men ändå tillräckligt utmanande. Mjölksyra får du lätt i några av Söderåsens branta backar. Från 31 maj 2020 finns även en ny blåmarkerad mtb-led, 14 km, som testas under ett år. Tanken är att möta allmänhetens önskemål om fler cykelleder i strövområden. Läs mer här. 

Översiktskarta över området.

Mer information om den nya MTB-leden finns här.

 

Mountainbike i Billesholm

Team Albert Mountainbike klubb har utanför Billesholm anlagt en 5 km lång Mtb bana. Välkomna att prova på denna omväxlande tekniskt utformade bana i skiftande natur. Ta med din egen mountainbike och utforska den unika miljön runt schakt Albert. Mer information om banan och klubben eller uthyrning av cykel se hemsidan. 

 

Dressincykling

Vill du uppleva en annorlunda typ av cykling finns det dressinuthyrning i Nybygget, Klippan. Du cyklar på en 6,5 km lång järnvägsräls mot Ljungbyhed med mysiga platser för fikastopp längs vägen. Öppet april till oktober. Förhandsbokning rekommenderas. Läs mer och boka här.

 

Kanot & Dressin

Kombinera kanot- och dressin och få två upplevelser i en! Du slipper krångel med bilen då du kommer tillbaka till startplatsen med dressincykeln.

Du startar din paddling i Ljungbyhed och paddlar cirka två och en halv timme på Rönne å, ner till Forsmöllan. När du lagt din kanot på angiven plats promenerar du ungefär 600 meter till starten för dressincyklingen. Sen cyklar du tillbaka till startplatsen och lämnar dressinen där så tar vi hand om den. Du får två härliga upplevelser i en och slipper allt krångel med att transportera dig. En perfekt upplevelse för hela familjen. Läs mer och boka.

Bildgalleri