Upptäck årstiderna på Söderåsen!

Söderåsen är en cirka 150 miljoner år gammal ås i nordvästra Skåne. Här finns Skånes högsta punkt och riktig vildmark med urgammal skog, hemlighetsfulla vatten och höga branter. Området är lika fantastiskt att besöka under alla årstider, och här väntar alltid nya upplevelser.

Låt dig inspireras

Det finns mycket att upptäcka och utforska på Söderåsen. Låt oss guida dig bland några av höjdpunkterna.

Söderåsens signum, bokskogen.
Söderåsens signum, bokskogen.

Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark är det största besöksmålet, känd för sin bokskog, fantastiska vyer och unika djur- och växtliv. Parken är gratis att besöka och öppen året runt.

Skåneleden är en av många vandringsleder som bjuder på ett varierat landskap.
Skåneleden är en av många vandringsleder som bjuder på ett varierat landskap.

Skåneleden

Vandringsleden som går genom hela Skåne och som är sammanlagt över 100 mil lång. Skåneleden Ås till Ås passerar genom Söderåsens Nationalpark och bjuder på en varierad vandring.

Kanotpaddling vid Forsmöllan.
Kanotpaddling vid Forsmöllan.

Forsmöllan

Utmed Rönne å, på gångavstånd från Klippan, finns ett strövområde med mycket stora naturvärden. Rönne å bildar en damm vid Forsmöllan.

Utsikten från Kopparhatten är hisnande året om.
Utsikten från Kopparhatten är hisnande året om.

Kopparhatten

Från platån Kopparhatten har du en magnifik utsikt. Platsen ligger på 150 meter över havet men 90 meter över sprickdalsbotten nedanför.

Nytt på Söderåsen

Gåsapågarna på Bialitt

En restaurang och café med historiska anor lokaliserat i Gryttinge mellan Marieholm och Röstånga som också erbjuder catering för avhämtning. Stanna till en stund i denna vackra skånelänga. Läs mer här.

Tostarps Bed n’ Ride

Turridningen som tar emot vana ryttare, utan egen häst, och som erbjuder både boende och ridning på stora roliga hästar. En plats med fantastisk natur och fina ridleder där man kan ha en riktig hästsemester. Boka din turridning här.

Allemansrätten – ute i naturen

Allemansrätten är allas rätt att vistas och färdas i naturen (inklusive över privat mark), men även att tillfälligt övernatta där eller plocka bär eller svamp. Den är lagstiftad i kapitel 2 och 7 i miljöbalken. Du kan både läsa eller se filmer  (och annat nedladdningsbart material) om allemansrätten både (på SVE och ENG). ”Det här gäller vid olika aktiviteter”.

Hur tillämpas allemansrätten i olika naturområden? Olika regler gäller för Nationalparker, naturreservat och strövområden. Här under har vi samlat vad som gäller för de olika naturområdena på Söderåsen med omnejd.

Nationalparker

är Sveriges naturpärlor och de har den starkaste formen av naturskydd. I Sverige finns idag 30 nationalparker som representerar olika typer av landskap och natur med höga natur och kulturvärden, därför är det viktigt att vårda dem. I Skåne finns tre nationalparker: Dalby Söderskog, Stenshuvud och Söderåsen.

I nationalparker är allemansrätten oftast begränsad. Varje nationalpark har sina egna undantag från allemansrätten. I Söderåsens nationalparks skötselplan finns särskilda föreskrifter som går att läsa här.

En sammanfattning finns också i nationalparkens folder.

Naturreservat

I Skåne finns cirka 280 statliga naturreservat och cirka 50 kommunala. På Söderåsen finns det fjorton (14) naturreservat och ett (1) natura 2000-område som ingår i förvaltningsområdet kring Söderåsens nationalpark och som förvaltas av Länsstyrelsen eller av markägaren i samråd med Länsstyrelsen.  Skånes naturreservat.

I skyddade områden är allemansrätten begränsad. Aktiviteter som man får göra eller inte får göra i skyddade områden är reglerade i respektive naturreservats föreskrifter. På Länsstyrelsen Skånes hemsida kan man läsa följande  Föreskrifter för allmänheten i skyddade områden finns under varje reservat och fullständiga föreskrifter finns i beslutet. I föreskrifterna kan finnas inskränkningar för organiserad verksamhet.  Läs mer här.

De reservat som finns på Söderåsen är följande (med länkar till en beskrivning och föreskrifter för varje naturreservat):

Traneröds mosse, Grindhus och Lilla Klåveröd

Hallabäckens dalgång

Klöva hallar

Herrevadskloster

Jällabjär

Nackarps naturreservat

Lia-ängen

Åvarps naturreservat

Hjorthagen – Wrams Gunnarstorp

Linneröds naturreservat

Klingstorpabäckens naturreservat

Anderstorps eneskog

Dynget

Åvarps fälad

Natura-2000-område Bonnarps hed

Strövområden

På Söderåsen finns tre strövområden som förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap  . Klåveröd, Finstorp och Vedby. I strövområdena gäller allemansrätten men observera att delar av Klåveröds strövområde också är naturreservat (Traneröds mosse, Grindhus och Lilla Klåveröd ) och då gäller speciella regler. Läs mer om speciella regler.

Mer praktisk information om vad man kan göra och uppleva i Söderåsens strövområden hittar man på respektive hemsida:

Klåveröd

Finnstorp

Vedby

Håll avstånd – även i naturen

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer även när du är utomhus. Undvik trängsel på grönytor, grill- och fikaplatser.

Hur kan du hjälpa till att minska och förhindra smittspridning?

  • Stanna hemma när du är sjuk, även om du bara har lindriga symtom, så att du undviker att smitta andra människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Handsprit kan användas då du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Undvik att röra vid ansiktet – ögon, näsa och mun.
  • Undvik nära kontakt med personer som har influensaliknande symptom.                             
  • Hosta och nys i armveck eller i en pappersnäsduk. 
  • Tänk på att hålla avstånd.

Håll dig uppdaterad med den senaste informationen från Folkhälsomyndigheten.