Upptäck årstiderna på Söderåsen!

Söderåsen är en cirka 150 miljoner år gammal ås i nordvästra Skåne. Här finns Skånes högsta punkt och riktig vildmark med urgammal skog, hemlighetsfulla vatten och höga branter. Området är lika fantastiskt att besöka under alla årstider, och här väntar alltid nya upplevelser.

Mölledammarna, ett populärt utflyktsmål året runt.
Mölledammarna, ett populärt utflyktsmål året runt.

Låt dig inspireras

Det finns mycket att upptäcka och utforska på Söderåsen. Låt oss guida dig bland några av höjdpunkterna.

Söderåsens signum, bokskogen.
Söderåsens signum, bokskogen.

Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark är det största besöksmålet, känd för sin bokskog, fantastiska vyer och unika djur- och växtliv. Parken är gratis att besöka och öppen året runt.
Du hittar aktuellt program här.

Skåneleden är en av många vandringsleder som bjuder på ett varierat landskap.
Skåneleden är en av många vandringsleder som bjuder på ett varierat landskap.

Skåneleden

Vandringsleden som går genom hela Skåne och som är sammanlagt över 100 mil lång. Skåneleden Ås till Ås passerar genom Söderåsens Nationalpark och bjuder på en varierad vandring.

Signaturled Skåne Ås-Ås

Svenska Turistföreningen, STF har utsett 12 signaturleder för vandring i Sverige. De tolv signaturlederna är spridda över hela landet och det gemensamma kännetecknet är den vackra naturen. Alla är de karaktäristiska för sin landsdel.

Signaturled Skåne Ås-Ås går över Söderåsen genom Söderåsens nationalpark mellan Åstorp och Höör en sträcka på 90 km. Här kan du läsa mer om leden.

Kanotpaddling mot Forsmöllan.
Kanotpaddling mot Forsmöllan.

Forsmöllan

Utmed Rönne å, på gångavstånd från Klippan, finns ett strövområde med mycket stora naturvärden. Rönne å bildar en damm vid Forsmöllan.

Utsikten från Kopparhatten är hisnande året om.
Utsikten från Kopparhatten är hisnande året om.

Kopparhatten

Från platån Kopparhatten har du en magnifik utsikt. Platsen ligger på 150 meter över havet men 90 meter över sprickdalsbotten nedanför.

 

Nordvästra Skåne har massor att erbjuda!
Nordvästra Skåne har massor att erbjuda!

Hitta din aktivitet här.

 

Nytt på Söderåsen

Cykelleden Skåne 

Med sina tre delleder är det en regional turismcykelled. De tre dellederna går under namnet Cykelleden Skåne och sträcker sig mellan Kristianstad – Ängelholm, Ystad – Båstad och Lomma – Kristianstad. Delen som passerar Söderåsen heter 102 och går mellan Ystad och Båstad. Cykelleden Skåne erbjuder cyklisten drygt 57 mil cykelled som passerar en mängd upplevelser i form av natur, kultur, boende och mat.

Med Cykelleden Skåne skapas ett bredare utbud av kvalitetssäkrade och attraktiva cykelleder som erbjuder cyklisten varierande natur och upplevelser i hela Skåne. Läs mer om Cykelleden Skåne här.

Byakrogen

Är en restaurang i Svalöv som serverar mat och dryck i en exklusiv miljö, här serveras lunch och på kvällarna A la carte, eftermiddagarna kan man med fördel slinka in på en gofika. På somrarna finns även möjlighet att njuta av en bit mat eller dryck på vår fina uteservering. Läs mer här.

Knutstorps Butik

I Knutstorps Butik, nära Kågeröd finner ni ett noga utvalt sortiment av inredning, presenter och vintage. Såklart lite ätbart också! Butiken ligger inne i borgen i den del vi kallar ”Valvet”.  Valvet har tidigare fungerat som skyddsrum under kriget, senare som skafferi, kontor och nu butik.  Ingång sker från borggården, se skylt Knutstorps Butik. Läs mer här om öppettider och kommande arrangemang.

 

 

Allemansrätten – ute i naturen

Allemansrätten är allas rätt att vistas och färdas i naturen (inklusive över privat mark), men även att tillfälligt övernatta där eller plocka bär eller svamp. Den är lagstiftad i kapitel 2 och 7 i miljöbalken. Du kan både läsa eller se filmer  (och annat nedladdningsbart material) om allemansrätten både (på SVE och ENG). ”Det här gäller vid olika aktiviteter”.

Hur tillämpas allemansrätten i olika naturområden? Olika regler gäller för Nationalparker, naturreservat och strövområden. Här under har vi samlat vad som gäller för de olika naturområdena på Söderåsen med omnejd.

Läs mer om Söderåsens naturområden

Nationalparker
Naturens pärlor
Naturreservat
Unik natur
Strövområden
Friluftsliv