Upptäck årstiderna på Söderåsen!

Söderåsen är en cirka 150 miljoner år gammal ås i nordvästra Skåne. Här finns Skånes högsta punkt och riktig vildmark med urgammal skog, hemlighetsfulla vatten och höga branter. Området är lika fantastiskt att besöka under alla årstider, och här väntar alltid nya upplevelser.

Mölledammarna, ett populärt utflyktsmål året runt.
Mölledammarna, ett populärt utflyktsmål året runt.

Låt dig inspireras

Det finns mycket att upptäcka och utforska på Söderåsen. Låt oss guida dig bland några av höjdpunkterna.

Söderåsens signum, bokskogen.
Söderåsens signum, bokskogen.

Söderåsens Nationalpark

Söderåsens Nationalpark är det största besöksmålet, känd för sin bokskog, fantastiska vyer och unika djur- och växtliv. Parken är gratis att besöka och öppen året runt.

Skåneleden är en av många vandringsleder som bjuder på ett varierat landskap.
Skåneleden är en av många vandringsleder som bjuder på ett varierat landskap.

Skåneleden

Vandringsleden som går genom hela Skåne och som är sammanlagt över 100 mil lång. Skåneleden Ås till Ås passerar genom Söderåsens Nationalpark och bjuder på en varierad vandring.

Kanotpaddling vid Forsmöllan.
Kanotpaddling vid Forsmöllan.

Forsmöllan

Utmed Rönne å, på gångavstånd från Klippan, finns ett strövområde med mycket stora naturvärden. Rönne å bildar en damm vid Forsmöllan.

Utsikten från Kopparhatten är hisnande året om.
Utsikten från Kopparhatten är hisnande året om.

Kopparhatten

Från platån Kopparhatten har du en magnifik utsikt. Platsen ligger på 150 meter över havet men 90 meter över sprickdalsbotten nedanför.

Nytt på Söderåsen

Söderåsen Resort

Söderåsen Resort erbjuder boende för alla smaker och plånböcker. Här kan du välja mellan att bo på hotell, vandrarhem eller B&B. Vill du ha lugn och ro, äta gott eller är du på jakt efter actionfyllda äventyr allt detta och mycket mer hittar du på Söderåsen Resort i Ljungbyhed Park läs mer här.

Munkagården B&B

Bed and breakfast med 8 bäddar i lugn och lantlig miljö strax utanför Svalöv, helårsöppet. För mer information och bokning läs mer här.

Söderåsens Älgpark

Genom nära och personliga möten med älgar ges allmänheten en spännande upplevelse i vacker naturmiljö på Söderåsen. Målsättningen är att parken ska bidra till större kunskap om älgar och hur de på bästa sätt lever i djurparker och inhägnade områden. Öppettiderna varierar under hösten Läs mer på hemsidan.  

Tomarps Kungsgård

I det vackra backlandskapet vid Kvidinge och Rönne å, ligger Tomarps kungsgård, en borg från dansk medeltid. Genom freden i Köpenhamn 1660 ingick godset som en del av de vederlagsgods som tillfördes Sverige i utbyte mot Bornholm. Med historiska anor och spännande historia är Tomarps Kungsgård ett populärt och välbesökt utflyktsmål med galleri, café, butik och evenemangsverksamhet. Här kan du ta del av Tomarps kungsgårds historia.

 

Allemansrätten – ute i naturen

Allemansrätten är allas rätt att vistas och färdas i naturen (inklusive över privat mark), men även att tillfälligt övernatta där eller plocka bär eller svamp. Den är lagstiftad i kapitel 2 och 7 i miljöbalken. Du kan både läsa eller se filmer  (och annat nedladdningsbart material) om allemansrätten både (på SVE och ENG). ”Det här gäller vid olika aktiviteter”.

Hur tillämpas allemansrätten i olika naturområden? Olika regler gäller för Nationalparker, naturreservat och strövområden. Här under har vi samlat vad som gäller för de olika naturområdena på Söderåsen med omnejd.

Läs mer om Söderåsens naturområden

Nationalparker
Naturens pärlor
Naturreservat
Unik natur
Strövområden
Friluftsliv

Håll avstånd – även i naturen

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer även när du är utomhus. Undvik trängsel på grönytor, grill- och fikaplatser.

Hur kan du hjälpa till att minska och förhindra smittspridning?

  • Stanna hemma när du är sjuk, även om du bara har lindriga symtom, så att du undviker att smitta andra människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Handsprit kan användas då du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Undvik att röra vid ansiktet – ögon, näsa och mun.
  • Undvik nära kontakt med personer som har influensaliknande symptom.                             
  • Hosta och nys i armveck eller i en pappersnäsduk. 
  • Tänk på att hålla avstånd.

Håll dig uppdaterad med den senaste informationen från Folkhälsomyndigheten.