Publiceratmåndag 17 augusti 2020

Under min uppväxt förknippade jag grannlandskapet Skåne med gula rapsfält, imponerande Skånelängor, Österlens inbjudande stränder och betongstaden Malmö. Visst gjorde jag också min beskärda del resor till hamnstaden Helsingborg, söta Åhus och danskinfluerade Kristianstad – men jag har definitivt inget minne av några skånska “djungelskogar”. Uppenbarligen fick jag då aldrig tillfälle att besöka nationalparken i Söderåsen och dess närliggande omgivningar, vilket jag numera har gjort och med nöje lägger till samlingen av mina svenska pärlor!

Annika Myhre

Resfredag.se - resebloggen där drömmar blir till verklighet.

Glöm betong, stadspuls och trängsel på uteserveringar. Bara fem mil från Helsingborg, och åtta mil från Malmö, ligger en oas av inbjudande grönska, unika gårdsbutiker, stämningsfulla miljöer och en buffé av uteaktiviteter nära till hands. Här finns både småbyar, vildmark och en sprickdal som liknas vid Skånes svar på Grand Canyon.

 

Tips om Söderåsen i Skåne: aktiva dagar i södra Sverige

 

Precis när sommaren slår ut i full blom åker jag och min vän Louise söderut, förväntansfulla inför våra kommande dagar i Skåneland. Blandningen av pulshöjande aktiviteter, uteliv och naturupplevelser är precis vad vi är ute efter, liksom avkoppling i miljöer som är välgörande för både kropp och sinne. I det här inlägget delar jag några av våra höjdpunkter från vistelsen i Söderåsen. (Ni kan räkna med fler inlägg från resan framöver.)

#1. Söderåsens nationalpark: vandring och vyer i en nationalpark för alla!

Som en skånsk berg- och dalbana breder den ut sig, Söderåsens nationalpark, som invigdes år 2001 av självaste kungen. Här vilar en djup dalgång med så många nyanser av grönt att de inte går att räkna, och här finns också rödaktiga klippor som bjuder på vackra utsikter över Skäralidsdalen. När vi når entrén vid Skäralid slår sommarvärmen emot oss med full kraft, men snart svalkar grönskan inne i nationalparken. Vi väljer mellan den 4 km långa Kopparhattsrundan eller den 7,7 km långa Hjortsprångsrundan, och bestämmer oss till slut för att plocka russinen i kakan. Det gör vi genom att dels gå Kopparhattsrundan, men också ta oss uppför den branta stigningen till Hjortsprånget.

Kopparhattsrundan bjuder på en fantastisk vandringsled och vi går stundtals på spänger längs porlande vatten, omgivna av branta rasbranter av block och sten. Gång på gång rasslar det till bland löven, och vi ser skogsmöss kila iväg snabbare än vi hinner blinka. Ädellövsskogen här (som är restaurerad tillbaka till sin ursprungsprakt från granskog) är en av norra Europas största, och rymmer spännande växtlighet och ett rikt djurliv. Stundtals känns det som att tiden har stått till, och som att vi befinner oss mitt i ett evigt kretslopp här i den sydsvenska djungeln.

#2. Njutbar turridning med Söderåsens Turridning

Om du tycker att vandringen i Söderåsens nationalpark är njutbar lär du tycka att en ridtur genom parken är ännu bättre. På Söderåsens Turridning väntar ett av de mest välskötta stallen jag någonsin har sett. Stallets ägarinna Anna Lewijn har genom hårt arbete och stor passion skapat en fantastisk ridverksamhet som erbjuder turridningar genom Söderåsens nationalpark.

De flesta hästarna i stallet (även de vi rider på) är av rasen “Haflinger”, vilka har sitt ursprung i små bergshästar med orientaliska inslag. Namnet härstammar från byn Hafling i de sydtyrolska Alperna (nuvarande Italien), och användes främst i jordbruk, för skogsskötsel och som packhästar. I stallet finns också några stabila nordsvenskar.

Vår ritt på mjuka stigar omgivna av grönskimrande trädkronor är både meditativ och njutbar, inte bara för mig som är nybörjare utan också för min vän Louise som är en erfaren ryttare. Extra roligt är det att vi får rida på Westernsadlar med en liten “knopp” att vila ena handen på, vilket är en häftig erfarenhet att prova på. Efter vår ridtur genom nationalparken tillsammans med Anna är vi lyriska, både jag och Louise. Att få uppleva nationalparken från hästryggen ger en extra dimension värd att rekommendera för alla som gillar natur och hästar – den här kombinationen är svårslagen.

#3. Paddla kanot på Rönne å: för äventyrskänsla

En av aktiviteterna under vår vistelse vid Söderåsen är en kombinerad kanot- och dressintur som utgår från Rönneådalens Sport & Fritids kanotcentral i Ljungbyhed (det går också utmärkt att bara hyra kanot utan att kombinera med dressin).

Bildgalleri