Söderåsen bjuder på fantastiska naturupplevelser alla årstider

Söderåsen bjuder på fantastiska naturupplevelser alla årstider. Nu kommer den gröna tiden och vi ser fram emot en härlig sommar med många besökare som längtar ut till naturens skönhet och frihet. För att ditt besök ska bli så trivsamt som möjligt vill vi ge några tips på hur du kan maximera din egen och alla andras upplevelse. Naturen är ju en skatt vi har gemensamt. 

Det bästa med en skogspromenad är fikat. Eller hur? Runt om på Söderåsen finns underbara gläntor och utsiktsplatser där du kan slå dig ner för att lyssna på skogens ljud och äta något gott, men tänk på att bara lämna kvar dina egna fotavtryck – påsar, papper och matrester inte är en del av naturen. Ta med en skräppåse och minimera ditt avfall genom att packa smart: Undvik onödigt förpackningsmaterial och engångsprodukter. Om du ska laga mat i naturen får du gärna utnyttja områdets fina grillplatser i stället för att använda engångsgrillar som utgör en brandrisk. 

Tacka Allemansrätten

All mark i Sverige ägs av någon. När du promenerar, cyklar, plockar svamp och bär, eller bara sitter på stubbe och filosoferar så utnyttjar du Allemansrätten. Den uppstod på 1940-talet men rötterna till denna frihet hittar vi i medeltidens Sverige då alla människor fick utnyttja naturen för eget bruk. Idag är Allemansrätten en lagstadgad rätt som ger dig friheten att vistas på privat mark i naturen, men kom ihåg att du är gäst i djurens och växternas värld. Att inte störa eller förstöra – det är ledorden. Läs mer om Allemansrätten här.

 

Olika regler för nationalparker, naturreservat och strövområden

Allemansrätten tillämpas olika beroende på naturens förutsättningar. Stora delar av Söderåsen är naturreservat eller naturreservat som finns för att bevara och skydda specifika värden. Läs alltid informationstavlorna vid ingångarna eftersom reglerna kan skilja sig mellan olika platser. Här kan du läsa om hur allemansrätten tillämpas.

 

Hundar älskar också naturen

Hundar älskar skogens dofter och långa promenader men vi måste komma ihåg att de vilda djuren kan bli skrämda av lösspringande hundar. I nationalparker och naturreservat gäller alltid koppeltvång och i övriga områden krävs koppel under perioden 1 mars – 20 augusti. Tänk också på att andra besökare kanske inte uppskattar närkontakt med hundar. Plocka gärna upp eller gräv ner efter din hund. 

Upptäck det dolda Söderåsen med en guide 

Vill du eller din grupp få ut mer av vistelsen på Söderåsen? Boka gärna en kunnig guide som kan berätta intressanta saker om Söderåsens natur och kulturvärden.  Läs mer och boka en guide. 

 

Nu hoppas vi att du tar fram ryggsäcken och ett par bra skor för en underbar dag i naturen. Men vi ber dig att tänka på detta: Med förnuft, varsamhet och omsorg hjälper du till att bevara naturen för kommande generationer. 

 

Välkommen till Söderåsen! 

Hälsningar från oss som arbetar med LEADER-projektet Destination Söderåsen