Söderåsens besöksmål

Här har vi samlat några av Söderåsens riktiga pärlor, alla unika på sitt sätt.

Klippan Yllefabrik

I centrala Klippan ligger Klippan Yllefabrik, känd långt utanför Sveriges gränser. Butiken erbjuder fabriksförsäljning av vackra plädar och filtar i ull, bords- och kökstextilier i lin och halvlinne och andra hemtextilier. Allt i naturmaterial och formgivet av kända designers. Produkter från ordinarie sortiment blandas med utgående varor och andrasortering till mycket förmånliga priser.

 

S:t Petri Kyrka

-Söderåsens svar på Peterskyrkan i Rom

Likt ett arkitektoniskt mästerverk ligger S:t Petri Kyrka i Stadsparken i Klippan. Anonym och till synes anspråkslös från utsidan, men med en slående mäktighet på insidan. Kyrkan i tegel har många iögonfallande och vackra detaljer. Ingången kan vara lite svår att hitta, men det var också så den konstruerades. Det är en metafor för att porten till Guds rike kan vara svår att finna.

Dopfunten består av en vit mussla från Indiska Oceanen och är placerad på en dopplats som är formad som en klippa. Alla detaljer är noggrant planerade och utförda och symboliserar alla någon händelse eller del i den kristna tron. Listan kan göras lång om all den vackra och unika inredning som finns i S:t Petri Kyrka men det enda sättet att riktigt förstå hur speciell den är, är att uppleva den på plats, kanske genom en guidad rundvisning. Kyrkan ritad av arkitekten Sigurd Lewerentz och invigdes år 1966.

 

Hillesgården

Omgiven av skog och som en oas inbäddad i rofylld natur ligger Hillesgården. Här finns en unik parkmiljö med grönska och vattenspeglar. Butiker med kläder, skor och presentartiklar, spa och sköna behandlingar, god mat i hemtrevlig miljö, kaffeservering, konsthall samt varje vår respektive höst underhållning med spännande gäster. På Hillesgården kan du också konferera och övernatta i en lugn och avkopplande miljö i vacker natur.

 

Ljungbyheds Militärhistoriska Museum

Ljungbyheds Militärhistoriska Museum ger en inblick i försvarets historia på heden runt Ljungbyhed under drygt 300 år. Museets placering, på det före detta militäriska F5-området i Ljungbyhed, gör förankringen till den historia som visas än mer tydlig. Här kan du frossa i historiska föremål såsom uniformer, flygplansdelar, och även konst. I början av 1900-talet var det i Ljungbyhed som Thulins flygskola utbildade en mängd piloter, och det var också här som Sveriges första kvinnliga flygaviatris Elsa Andersson skolades. Självklart finns det en utställning om henne. Ljungbyhed är än idag ett aktivt flygfält, och en välfylld företagspark som sprudlar av aktivitet.

Tomarps Kungsgård

I det vackra backlandskapet vid Kvidinge och Rönne å, ligger Tomarps kungsgård, en borg från dansk medeltid. Genom freden i Köpenhamn 1660 ingick godset som en del av de vederlagsgods som tillfördes Sverige i utbyte mot Bornholm. Med historiska anor och spännande historia är Tomarps Kungsgård ett populärt och välbesökt utflyktsmål med galleri, café, butik och evenemangsverksamhet. Här kan du ta del av Tomarps kungsgårds historia.

 

Fler utflyktsmål

Belinda Wigerfelt blomsterodlare och florist

Odlar närodlade snittblommor och skapar buketter i säsong. Ny odling och butik i Folkets Park Billesholm. Genom att småskaligt odla snittblommorna på friland och giftfritt bidrar hon till en mer hållbar framtid för oss alla samt en levande landsbygd. Läs mer här om olika evenemang och workshops.

Lilla Betongfabriken

i Ljungbyhed, ett litet företag med egen tillverkning av handgjutna produkter i betong men även inredningsdetaljer. Varför inte ta en fika det finns ekologiskt kaffe/te, glass från Ängelholm. Se mer produkter på hemsidan.

 

Bildgalleri