Henry och Konsten Utställning på Klippans Konsthall

En sommarutställning av Stiftelsen Victoria Persson-Elanders och Sven Perssons Minne,
måleri och grafik.

Vernissage: lördag 10 juli kl 13-16

Stiftelsen Victoria Persson-Elanders och Sven Perssons Minne tillkom genom Henry Elanders testamente och har fått namn efter hans föräldrar.
Henry Elander – fädernegård, sommarhus och ateljé i Rögnaröd i nuvarande Klippans kommun – umgicks med många kända konstnärer genom sitt liv och några av dem var hans nära vänner. De flesta är representerade på denna utställning, som är den tionde på Klippans Konsthall anordnad av Stiftelsen Victoria Persson-Elanders och Sven Perssons Minne. Stiftelsens syfte är att bevara den konstsamling, som Henry efterlämnade och att visa den för allmänheten. Konstsamlingen består av cirka 450 konstverk av mer eller mindre kända konstnärer. Sammanlagt är 107 konstnärer representerade i samlingen.

Alf Olsson är företrädd med flest konstverk och han och Henry var nära vänner. Alf Olsson är en av medlemmarna i IX-gruppen, som vart femte år gav ut en mapp med grafiska blad. Henrys övriga konstnärsvänner, som i konstsamlingen är representerade med flera konstverk, är: Harry Booström, Hans Fritzdorf, Ulla Ragnhild Johansson, John Kandell, Evy Låås, Ingegerd Möller och Rolf Erling Nygren. Isaac Grünewald är också representerad i konstsamlingen – vid renoveringen av en fastighet i centrala Stockholm hittades några akvareller, som är med på denna utställning. Likaså grafik av Bertil Bull Hedlund och Axel Fridell finns med.

Arrangörer: Klippans kommun och Stiftelsen Victoria Persson-Elanders och Sven Perssons Minne

Från den 10 juli gäller följande öppettider i Klippans Konsthall:
Måndagar kl 13-19
Onsdagar kl 10-17
Fredagar kl 10-17
Lördagar kl 13-16
Söndagar kl 13-16

Evenemangsinformation

Arrangör

Klippans kommun

Medarrangör

Klippans konstförening