Bruksspelet i Klippan

Musikalen ”Skåne åt Danskarna” är en spänningskomedi som utspelar sig i Klippan eller Åby som det hette på den tiden efter Skånska kriget 1679. Läs mer här.

Den svenska och danska kungen är fortfarande i luven på varandra och skåningarna hotas med att deporteras till Baltikum om de inte samarbetar med den svenska statsmakten.

Pappersmästare Dröscher spår en ljus framtid för pappersbruket. Efterfrågan på papper är enorm nu när Skåne ska bli svenskt på riktigt och nya biblar och svenska ABC-böcker levereras till alla byar i hela trakten.

På Bruket gömmer sig den unga snapphanen Anna, förklädd till pappersarbetaren Jakob. Med livet som insats smugglar hon och den lokala prästen ut papper på nätterna. De och de andra snapphanarna skyr inga medel när de ska sprida sitt budskap för att Skåne åter ska bli danskt. Men några svenska militärer är dem i hälarna och bestämmer sig för att bevaka möllan dygnet runt.

Snart går kvarnhjulen på Bruket i dubbel takt och Anna, Dröscher och den svenska kungens öden sammankopplas i en intrig ingen kunde tro var möjlig.

Manus: Annika Kofoed och P-O Nilsson

Musik: P-O Nilsson

Producent: Heléne Lindquist

Koreografi: Jonna Lindberg

Scenografi: Anna Quiding

Evenemangsinformation

Arrangör

Event & Kulturbolaget

Medarrangör

Teater Amabile

Kontaktperson

Heléne Lindquist